Den första ympningen

Så var det äntligen dags för oss att ympa våra stockar. Vi fick åter igen besök av Olle och Per som körde ner till Gullholma för att hjälpa till 🙂

Stockarna bör ympas inom 3 veckor eller mindre efter att de kapats till rätt storlek. Skulle de ha torkat ut kan man blöta upp dem genom att sänka ner dem i rent vatten under 24 timmar. Detta steget hoppade jag över då det hade regnat endel de senaste dagarna, men ska se till att göra det nästa gång. Om man hade blötlagt stockarna så är det viktigt att låta barken torka innan ympningen för att minska risken för kontaminering.

P1250022

En borr, vax och en pensel är de mest grundläggande verktygen man behöver!

P1250035

Här står Per och Olle redo med både borrmaskin och mycel.

P1250054

Vi lade stockarna på två bockar och började sedan borra med ett borr på samma tjocklek som träpluggarna. Hålen borras med ett djup som är 1,5 ggr längden på pluggarna så att det bildas en luftficka under pluggen när den är islagen. Hålen görs i rader med ca 15 cm mellanrum.

P1250050

Varje stock ska ympas omedelbart efter att hålen är borrade. Slå en plugg i varje hål med en hammare tills de är i jämnhöjd med botten av barken, men akta fingrarna! 😉

P1250085

Vi kontrollerade sedan att alla hålen i stockarna var ympade och penslade på ett tunt lager av smält vax över varje plugg med hjälp av en pensel/borste. Vaxet skyddar mycelet mot uttorkning och insekter.

P1250356

Stockarna staplades sedan på en vindskyddad och skuggig plats inom räckhåll med trädgårdslangen.

P1250156

Det blev en lång dag och vi höll på långt in på natten, något som jag inte rekommenderar till er utan utebelysning 🙂

Vi hade många stockar att ympa men följande svampar är nu avklarade

  • Pioppino
  • Blå ostronmussling
  • Kungsmussling
  • Blek ostronmussling

Resterande mycel ligger i kylskåpet där det kan klara sig i upp till 6 månader!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *