Blötläggning

Efter att stockarna har ympats så är den stora uppgiften att hindra dem från att torka ut, då detta ska vara den vanligaste orsaken till misslyckade skördar!

IMG_20160903_171131

För att blöta sina stockar kan man duscha vatten på dem i 2-3 timmar ca 1-2 gånger i veckan. Sedan tar det ca 6-12 månader innan svampen är redo att sätta frukt, beroende på vilket träslag man har använt.

img_20160913_133405

Men med tanke på hur lite det har regnat den senaste tiden och det faktum att vi har vatten från egen brunn insåg jag snabbt att detta inte var en hållbar lösning. Därför beslöt jag mig för att testa blötlägga stockarna genom att ställa dem i vatten ca 1-2 gånger i veckan, eller oftare beroende på väderlek.

img_20160914_113401

Här sänker jag nu ner dem i 8 timmar för att därefter vända dem och låta dem stå ytterligare 8 timmar i blöt.

De sex första veckorna är det extra viktigt att stockarna inte torkar och tanken är att upprätthålla en fukthalt på 45/60%. Det är dock viktigt att man låter barken torka mellan blötläggningarna!

Efter blötläggningen staplar jag dem på nedfallna takpannor från ett utav uthusen för att minska direkt kontakt med smuts och för att försöka motverka angrepp av mögelsvampar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *