Close

24 september, 2016

Experiment med kartong

För cirka fem år sedan fick jag en påse mycel för att börja odla Ostronskivling. Den har sedan dess flyttat med mig runt och huserat i otaliga kylskåp. Efter en liten skörd på badrummet i Köpenhamn tog jag med mig mycelet när vi flyttade vidare till vårt hus i Gullholma. Väl på plats här ute bestämde jag mig för att sprida ut mycelet mellan lager av kartong!

img_20160825_115959

Innan jag hade hunnit ge mycelet något vettigt substrat att växa på hade det ätit sig genom kartongen och bildat sin första fruktkropp på plankan som enbart var tänkt att hålla odlingen på plats 🙂

Då det uppenbarligen fanns livskraft kvar i mycelet lyfte jag kartongen och tillförde lite torkat gräs. Några veckor senare skar jag upp några hål och kunde konstatera att mycelet hade kommit en bra bit med koloniseringen. Därför beslutade jag mig för att stapla stockar ovanpå hålen i ett försök att sprida mycelet vidare.

img_20160924_152551

Och mycket riktigt så verkar det fungera!

img_20160924_154339

Nu har jag vänt på stockarna för att se om det är möjligt att mycelet kan kolonisera ett nytt lager med blöt kartong och sedan äta sig upp i stocken som staplats ovanpå 🙂

Jag har använt mig utav tre olika träslag

  • Björk
  • Ek
  • Oxel

Detta för att stärka kulturen och utmana enzymerna till att anpassa sig istället för att äta från en och samma källa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.