Close

10 januari, 2020

Tips för inramning av posters

Att välja ramar och storlekar för affischer och konstverk

Att välja ut affischer eller konstverk till ditt hem är oftast den roliga delen. Men hur går du tillväga för att rama in dem? Här kommer några tips och tricks som du kan använda för att se till att du väljer den perfekta ramen för din poster.

Storlek

Det är mycket lättare att hitta en bra och färdig ram om affischerna passar in i en standardstorlek. A-serien är idag det vanligaste pappersformatet för utskrifter i Europa, särskilt A4 som de flesta av oss någon gång har haft i händerna. När det kommer till fotografier och affischer används oftast en internationell standard istället.

I vår butik erbjuder vi tre olika storlekar på våra tryck, som alla följer en standardstorlek vilket gör det enklare att hitta rätt ram. Det finns många ramar att köpa online men vi stödjer lokala butiker när det är möjligt och handlar gärna hos The Home Company som dessutom är återförsäljare av vår affisch över Karlskrona Skärgård och flera av våra andra motiv.

Passepartout

Att använda passepartout lämpar sig bäst för fotografier och det är vanligt att det ingår när du köper ramar i butik. Passepartout är en inre ram som skärs ut i en tjock pappskiva eller kartong och ger motivet ett ljust och luftigt intryck. Ramen läggs bakom en glasskiva för att undvika att bilden kommer i direkt kontakt med glaset och skyddar på så sätt bilden mot åldrande. Utöver detta så har passepartout ytterligare två fördelar:

  • Du behöver inte hitta en ram i exakt storlek för att passa dina konstverk. Detta är särskilt användbart om du har köpt ett tryck som inte har en standardstorlek. Allt du behöver göra är att köpa en ram i nästa storlek (eller två) upp och sedan klippa en passepartout för att passa i ramen, med ett fönster som visar upp motivet.
  • Passepartout skapar ett visuellt mellanrum som gör att konstverk och bilder kan andas. Istället för att bilden går helt ut till kanten av ramen så ger passepartout ett luftigare intryck.

Har du köpt en ram där passepartout inte ingår kan alla inramningsbutiker hjälpa dig. Allt du behöver veta är storleken på din ram och måtten på konstverket. Lämna minst 5mm extra utrymme på varje sida av bilden så att ditt tryck inte faller genom den utskurna kartongen.

Stil

Stilen på din ram kan göra lika mycket för uttrycket som själva konstverket. Det finns ingen generell regel för vilken typ av ram man bör välja. Fundera istället på vad du själv tycker om och vad som hade passat i ditt hem. Det viktigaste är att utgå från det enskilda motivet och titta på vad det är du vill framhäva i bilden.

Vi föredrar just nu enklare och ofärgade ekramar till våra affischer. Eftersom ek är ett levande material blir varje ram unik och kan ge dina tavlor mer personlighet och liv. 

Våra rekommendationer

Här hittar du en lista över våra rekommenderade ramdimensioner för de standardstorlekar som vi använder oss av för affischerna i vår butik.

  • 15×21 cm
  • 30×40 cm
  • 50×70 cm

Nu när du känner till grunderna vill vi väldigt gärna se hur våra affischer ser ut hemma hos dig! Dela bilder på dina tavlor under #studiomycel eller tagga vår instagram.